A2 mléko

A2 mléko Ochranná známka Kde koupit A2 mléko Často se ptáte

A2 mléko je druh kravského mléka, které přirozeně obsahuje pouze A2 variantu beta-kaseinu – bílkoviny, jež se v mléce vyskytuje vedle dalších složek.

Na rozdíl od běžného mléka, které obsahuje směs A1 a A2 beta-kaseinu, je A2 mléko často lépe stravitelné pro některé citlivější osoby.

Pochází z krav, které geneticky produkují výhradně tuto A2 formu bílkoviny, a proto je o něm v posledních letech stále častěji slyšet jako o alternativě pro ty, kteří běžné mléko hůře snášejí.

Svaz je držitelem dvou ochranných známek, které byly řádně registrovány v databázi platných ochranných známek Úřadu průmyslového vlastnictví ČR.

Ochranné známky Svaz propůjčuje prvovýrobcům mléka a mléčných výrobků, kteří splnili všechny podmínky pro její propůjčení na stanovenou dobu a současně umožňují v potřebném rozsahu inspekční a kontrolní činnost Svazu.

  • Grafická ochranná známka graficky vyobrazuje jednoduchý text "a2" spolu s kapkami.

  • Slovní ochranná známka zní "A2 mléko dle podmínek ČSCHMDPS, z.s.".

Účelem registrace obou ochranných známek je:

  1. podpora poctivých producentů A2 mléka, kteří vynaložili svůj čas a úsilí poctivé produkci A2 mléka bez snahy klamání spotřebitele;

  2. usnadnit spotřebitelům orientaci a přinést jim jistotu, že pod ochrannou známkou Svazu kupují skutečně to, co kupují.

Chci nakupovat A2 mléko Chci produkovat A2 mléko

Co je to A2 mléko?

A2 mléko je mléko dojnic, které mají genetické založení dané tak, že produkují mléko, které obsahuje výhradně beta kasein A2.

Dojnice, která je tzv. genotypu A2A2 celý život produkuje A2 mléko a nemůže nikdy produkovat jiné. Její tělo produkuje výhradně beta kasein A2.

Dojnice, která je genotypu A1A2, produkuje beta kasein obou typů - A1 i A2. Její mléko není a nikdy nemůže být tzv. "A2", tedy obsahovat jen beta kasein A2.

Dojnice genotypu A1A1 neprodukuje beta kasein A2 vůbec.

Je A2 mléko skutečně zdraví prospěšné?

Existuje řada různých studií, které mluví jednak o lepší stravitelnosti A2 mléka a také o zdravotní závadnosti A1 beta kaseinu.

Konzumace beta kaseinu A1 je v těchto studiích zmiňována v souvislosti se vznikem metabolitů, které jsou dávány do souvislostí s trávicími problémy, se vznikem potravinových intolerancí a dokonce s karcinogenními procesy v organismu savců, monogastrů. Tedy i člověka.

Jednoznačná shoda o škodlivosti konzumace beta kaseinu A1 v odborných kruzích v současné době neexistuje (07/2025). Nicméně existuje vysoký podíl spotřebitelů mléka a mléčných výrobků, kteří pociťují pozitivní dopad konzumace A2 mléka na jejich kondici a zdraví, na jejich trávení, A2 mléko aktivně vyhledávají a jiné nekonzumují.

Mám potravinovou intoleranci nebo alergii. Je pro mě A2 mléko vhodné?

Pokud spotřebitel má pravou alergii ve smyslu přehnané imunitní reakce organismu, pak je vhodné konzumaci jakýchkoliv mléčných výrobků probrat s alergologem a moc neriskovat. Dále je dobré vědět, vůči jaké složce mléka alergická reakce nastává. Pokud jde o alergii na beta kasein A1, pak A2 mléko může být vhodným řešením.

Většina věrných a nadšených konzumentů A2 mléka trpí nějakou formou intolerance, tedy mléko konzumovat mohou a chtějí, ale z nějakého důvodu jim mléko nebo mléčné výrobky často činí trávicí potíže.

Pokud máte laktózovou intoleranci, tedy intoleranci mléčného cukru, pak potřebujete výrobky bezlaktózové.

Pokud máte intoleranci mléčných bílkovin nebo konkrétně kaseinu, pak je klidně možné, že vaše intolerance trávení se týká beta kaseinu A1, tedy že A2 mléko vám potíže činit nebude. Je to však obvykle něco, co je třeba si vyzkoušet sám na sobě.

Pokud vám činí trávicí potíže konzumace mléka ale nevíte přesně, která mléčná složka je způsobuje, i tehdy může být A2 mléko vhodné řešení.

Mnoho konzumentů ví, že špatně tráví mléko a ve skutečnosti nevědí, jaká složka přesně jim činí potíže. Dokonce je známo, že mnohdy ani u lékaře se klient (pacient), který přichází s tím, že má potíže trávit mléko, nedočká přesné specifikace nebo informace o tom, která složka mléka mu činí potíže.

Často je pacientovi (klientovi) u lékaře řečeno, že má jednoduše vynechat ze stravy mléko. To pomůže. Ale co dělat, pokud vám mléčné výrobky nebo mléko chybí a chcete je konzumovat? Nezbývá, než vyzkoušet na sobě, jestli lépe budu trávit bezlaktózové mléko nebo A2 mléko.

Kde koupím A2 mléko?

Spektrum nabídky A2 mléka a výrobků z něj se rozšiřuje.

Svaz certifikuje na stanovenou dobu svou ochrannou známkou chovatele, kteří splní všechny stanovené podmínky, jednají transparentně a umožní v potřebném rozsahu také následnou inspekční činnost. Tito chovatelé jednak jsou držiteli certifikátu producenta A2 mléka a také obvykle označují své výrobky grafickou OZ "a2 mléko" anebo slovně "A2 mléko dle podmínek ČSCHMDPS, z.s.".

A2 mléko však nabízí i další prvovýrobci mléka a jejich právo produkovat a nabízet "A2 mléko" není a ze zákona nesmí být ochrannou známkou nijak dotčeno. Zde však není žádná možnost nezávislé kontroly, zda jde o poctivé a čisté A2 mléko či nikoliv.

Pozor na výrobky označené "Mléko s obsahem A2 kaseinu". Účelem takového označení je vyvolat u spotřebitele dojem, že se může jednat o A2 mléko a současně se tím pisatel etikety vyhýbá riziku nařčení z klamání spotřebitele. Ve skutečnosti se v takovém případě o A2 mléko nejedná a jde o úplně běžné a ničím specifické mléko, které obsahuje různý poměr beta kaseinu A1 a A2.

Viděl jsem "mléko s obsahem beta kaseinu A2", jde o A2 mléko?

Odpověď je jednoduchá - ne, není to A2 mléko! Z pohledu Svazu jde o nekalou a manipulativní strategii.

Označení "mléko s obsahem beta kaseinu A2" se začalo objevovat v průběhu roku 2024. Jde o informaci a označení, jehož cílem je

1. vyvolat ve spotřebiteli dojem, že by se mohlo jednat o A2 mléko, nebo přinejmenším způsobit u spotřebitele pozitivní asociace s A2 mlékem;

2. současně se vyhnout riziku nařčení z klamání spotřebitele.

Jde o úplně běžné a ničím specifické mléko. Směs beta kaseinu A1 a A2 je obsažena snad ve všech běžných mléčných výrobcích. To, že nějaký výrobek obsahuje mimojiné beta kasein A2, je naprosto běžná věc a částečný obsah beta kaseinu A2 sám o sobě nečiní mléko nebo mléčný výrobek ničím specifický nebo výjimečný!

Příklad označení, které může ve spotřebiteli vyvolat dojem, že se jedná o A2 mléko, ale ve skutečnosti tomu tak není.

Jaké jsou podmínky pro udělení certifikátu?

- Mít schválené CZ hospodářství.

- Poskytnout výpis z IZR se soupisem zvířat na hospodářství.

- Doložit u každého jednotlivého zvířete, že je genotypu A2A2.

- Umožnit namátkové kontroly a inspekční činnost v přiměřeném rozsahu. Frekvence a rozsah v současné době nejsou stanoveny, jde o namátkové kontroly zvířat ve stavu a jejich genotypu.

- Učinit čestné prohlášení o tom, že si chovatel je vědom, co je to A2 mléko a že se nebude dopouštět nekalých praktik... v zásadě smysl čestného prohlášení je "Dělám A2 mléko a výrobky z něj a nebudu podvádět."

Certifikát a užívání OZ

Svaz žadateli o udělení certifikátu producenta A2 mléka vystaví certifikát a zašle na adresu provozovny.

Certifikát je od data vystavení platný 5 let.

Po dobu platnosti certifikátu je jeho držitel oprávněn označovat své výrobky také grafickou a ochrannou slovní známkou "a2 mléko" a "A2 mléko dle podmínek ČSCHMDPS, z.s.".

Cena certifikátu a užívání OZ

Vystavení certifikátu a užívání OZ v současné době není zpoplatněno.

Se zavedením poplatku za vystavení certifikátu a užívání OZ se počítá v navrhovaném znění nových Svazových dokumentů, resp. Sazebníku. Očekáváme, že nový sazebník vejde v platnost v listopadu 2025.

Jak zjistím frekvenci alely pro beta kasein A2 u svých krav?

Test na beta kasein A2 lze provést různými způsoby. Vždy se jedná o vyšetření DNA zvířete.

Testovat lze již jalovičky a býčky od věku 10 dnů. Horní věková hranice pro provedení testu neexistuje.

Zřejmě nejrychlejší cestou je provedení přímého testu v ČR s chlupových cibulek. Při této variantě je třeba natrhat testovanému zvířeti 30-40 chlupů, umístit je do testovacího kitu a objednat si vyšetření v laboratoři imunogenetiky. Předmětem vyšetření je haplotyp pro beta a kappa kasein. Orientační cena vyšetření jednoho zvířete je od 650 Kč bez DPH.

Druhou variantou je přistoupit ke genotypizaci zvířete na širší paletě znaků. Tzv. genomiku lze provádět v ČR i v zahraničí a rozsah genomického testu je různý. Genomický test se provádí z chlupových cibulek nebo tkáňového štěpu. Cena se pohybuje od 550 Kč do 1100 Kč za jeden test bez DPH, dle poskytovatele či zprostředkovatele. Při tomto testu se v jeho nejlevnější variantě chovatel také dozví základní plemenné hodnoty pro produkci a exteriér, kompletní paletu haplotypů (letální faktory, bezrohost, beta a kappa kasein, DGAT, ...) a také je při tomto testu ověřen původ ze strany matky i otce zvířete. Plemenné hodnoty zahrnuté v ceně testu se také průběžně aktualizují (záleží však na poskytovateli). Nevýhodou testu je trvání - dle poskytovatele či zprostředkovatele se na výsledek obvykle čeká 4 až 8 týdnů.

Kdo a jak kontroluje dodržování podmínek pro producenty A2 mléka?

Svaz je držitelem ochranných známek a je tedy oprávněným zájmem Svazu chránit vlastní ochrannou známku a jejich uživatele.

Kromě úvodních podmínek pro první vydání certifikátu dále Svaz

1. uveřejňuje soupis vydaných certifikátů, základní údaje o jejich držiteli a platnosti na webových stránkách;

2. namátkově provádí kontroly prostřednictvím svých pracovníků na chovech - kontroluje se stav zvířat v IZR, fyzicky zvířata stojící ve stáji a jejich hyplotyp pro beta kasein nebo způsob zpracování mléka;

3. v průběhu roku 2025 nebo 2026 bude zavedeno namátkové laboratorní testování výrobků na přítomnost beta kaseinu A1.

Nevyznám se v tom, může mi někdo poradit?

Odpověď je jednoduchá a zní ano! Samozřejmě, pokud vás problematika genomického testování a produkce A2 mléka zajímá, pak se na nás obraťte, rádi pomůžeme a poradíme. :-)